Racjonalne odzywianie chorego polega na podawaniu pokarmów latwo przechodzacych przez przelyk, latwo przyswajalnych i dostarczajacych dosc jednostek ciepla

Racjonalne odżywianie chorego polega na podawaniu pokarmów łatwo przechodzących przez przełyk, łatwo przyswajalnych i dostarczających dość jednostek ciepła. Należą tu przede wszystkim pokarmy płynne i papkowate, szczególnie tłuszcze mleczne (słodka śmietanka, masło), nadto mleko, mleko migdałowe, jaja surowe lub na miękko, kakao, kleiki oraz zupy zaprawione obficie masłem lub żółtkami, półpłynne kaszki na maśle, rozmoczone sucharki, przetarte jarzyny (ziemniaki, marchew i inne) z dużą ilością masła, soki owocowe i inne płyny dobrze osłodzone. Zgłębnikowanie przełyku stosuje się w przypadkach znacznego utrudnienia połykania pokarmów nawet półpłynnych. Metoda ta jest połączona z pewnym niebezpieczeństwem, może bowiem wywołać przebicie ściany przełyku lub krwotok, nadto zgłębnik podrażniając raka wiedzie do silniejszego jego rozrostu oraz do wzmożenia spraw zapalnych w otoczeniu. Toteż we wcześniejszych okresach choroby leczenia zgłębnikowaniem stosować nie należy. Zgłębnikuje się przełyk z zachowaniem ostrożności zazwyczaj co drugi lub co trzeci dzień pozostawiając zgłębnik w przełyku początkowo na 5 minut, następnie zaś coraz dłużej (do godziny). [hasła pokrewne: kasetony świetlne, domki letniskowe dla rodzin władysławowo, domki letniskowe ustronie morskie za 20 zł ]